torstai 4. tammikuuta 2018

Pirjo Puukko: Mutkanlukutaito

Kuva kustantajan sivuilta
Olen minä tuntenut ne katseet enkä ole voinut jättää niitä noukkimatta, enkä niihin reagoimatta.
Ensimmäinen kosketus on hipaisu. Se syttyy kuitenkin leimahtavaksi metsäksi ja tuli etenee pitelemättä, kaikki sammutusyritykset ovat turhia. Rakastumisen psykoosi kerää voimansa Jurmon hurjasta historiasta tai sen linnuston monimuotoisuudesta.
Pienkustantamo Stresa on uusi tulokas Suomessa. Sain luettavakseni Pirjo Puukon novellikokoelman Mutkanlukutaito. Teos on kokonsa puolesta pieni ja kansiltaan kaunis. Tekstin fontti on aika pientä, mutta kyllä siitä selvän saa. Amelia Nyman vastaa kuvituksesta ja graafisesta suunnittelusta.

Mutkanlukutaito koostuu kolmesta osioista, joiden nimet kuvaavat hyvin novellien tunnelmaa. Missä kaksi ihmistä, siellä kaksi maailmaa, Asiat väistävät suunnitelmia ja Vinoja katseita kertovat kohtaamisen vaikeudesta. Novellit ovat lyhyitä ja helposti lähestyttäviä. Ote teoksesta:
- Laitokseen miut saa pistää. Luumut unehtu kauppaan. Eikä ou rosolliin kermavaahtoa.
- Äiti, älä viitti. Ei niitä oll koskaan silloinkaan kun asuttiin kaikki kotona.
- Sitä aikaa mie en muistele. Eläkä siekää!
Nautin eniten novelleista, jotka sijoittuvat kokoelman keskitietämille. Ehkä pääsin siinä lukemisen rytmiin. Sateisen kesän jälkeen on outo tarina nuoresta naisesta sateisena syksynä, jolloin luonto tuntuu kostavan monella lailla. Tuo novelli jää minulle varantoon lukion äidinkielen kursseja varten.

Novellikokoelmassa Mutkanlukutaito minulle kiinnostavinta ovat aikuisten naisten elämänkuviot vanhemman sukupolven vierellä ja sivussa. Oman elämän kokemukset ja muistot sivuavat novellien tunnelmaa. Mutkanlukutaito on hyvä lukukokemus.

Teos on luettu ainakin Suketuksen Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa ja Mannilaisen Elämä on ihanaa -blogissa.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta. Stresan verkkokaupasta voit ostaa oman Mutkanlukutaitosi.

Teos: Mutkanlukutaito
Tekijä: Pirjo Puukko
Kansikuva: Amelia Nyman
Julkaisuvuosi: 2017
Kustantaja: Stresa

1 kommentti:

riitta k kirjoitti...

Kivoja pieniä tarinoita ihmisistä jotka monesti kantavat jotain traumaa piilossa tai näkyvillä. Minun suosikkini oli Universumin yksinäisin mies.