keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Anne Muhonen: Universumin avain

Innostuin kesällä tilaamaan mm. sarjakuvaa Arktiselta Banaanilta. Tilaukseni oli epäonninen, toinen kirjoista tuli reilusti myöhässä ja toinen (Tom Pesch: Kuvan anatomia) ei ole tullut vieläkään. Kun sain tilaamani sarjakuvan luettavaksi, lukutunne oli ohi ja kirja jäi hyllyyn. Luin sen viime yönä.

Anne Muhosen Universumin avain on sarjakuvateos, joka on tarkoitettu lapsille ja varhaisnuorille. Teoksessa Kalle, Aino ja Hirppa seikkailevat kotikulmilla. Tarina alkaa Kallesta, joka odottaa sadetta malttamattomana. Miksi ihmeessä? Lukemalla se selviää.


Kolmikon seikkailuja on hauska seurata. Tarina kutkuttelee lukijan mielikuvitusta alusta loppuuun. Muhosen tarina on maaginen, vaikka tapahtuu ihan keskellä arkista elämää. Teoksessa ollaan kotona, kirjastossa, kadulla ja lähimetsässä. Esineenä keittiön laatikosta löydetty universumin avain olisi melkoinen aarre. Mitä sellaisella avaimella voisi tehdä? Kolmikon tuore ystävyys on mutkatonta, ja iloinen uteliaisuus on vallitseva teoksen tunnetila.

Muhosen teoksessa on perinteisen piirretyn sarjakuvan lisäksi valokuvia ja yhdisteltyjä piirrosvalokuvia. Pidän Muhosen kynänjäljestä ja siitä, että ruuduissa on maltillisesti tekstiä. Teos jättää lukijalle vapauttaa ja on helppo lukea. Mielestäni Universumin avain sopii alakoululaisille mainiosti.


Universumin avaimesta löytyy kaksi kirjatraileria (ensimmäinen ja toinen).


Teos: Universumin avain
Tekijä: Anne Muhonen
Julkaisuvuosi: 2017
Kustantaja: Arktinen Banaani