tiistai 16. tammikuuta 2018

Fiona Barton: Leski

En pidä jännitysromaaneista ja yleensä onnistun välttelemään niitä. Joulun aikaan olin kuitenkin mielentilassa, jossa aloin lukemaan kotiini tullutta uutuusromaania. Fiona Bartonin Leski muistutti minua Nainen junassa -teoksesta, jonka kuuntelin jonkin aikaa sitten äänikirjana.

Leski kertoo erään naisen ja itse asiassa siinä samalla myös hänen avioliittonsa tarinan. Tarina tapahtuu kahdessa aikatasossa, vuodessa 2006 ja 2010. Kertojia on viisi: leski itse eli Jean Taylor, aviomies Glen, Bella-tytön äiti Dawn Elliot, toimittaja Kate Waters ja poliisi Bob Sparkles. Olennaista tarinassa on rikosepäily, itse rikos ja rikoksen tulkinta. Epäily on lapseen kohdistuva seksuaalirikos, joka ei jätä lukijaa kylmäksi.

En nauti näistä kirjoista, siksi mietin lukemisen lopettamista pitkälle kirjaa lukiessani. Leski ei sisältänyt kamalaa yksityiskohtaista kuvausta, mutta koko ajatuskin rikoksesta ja ihmisen pahuudesta oli minulle melkein liikaa. No, luin kirjan loppuun.

Bartonin kirja on hyvin kirjoitettu ja taitavasti rakennettu. Hän kuvaa useiden eri ihmisten näkökulmasta tapahtumia ja miettii mielettömyyden mieltä. Mikä saa ihmisen pysymään parisuhteessa ihmisen kanssa, jonka reaktioita ja käytöstä ihmettelee todella kuukaudesta toiseen? Barton ei anna kysymykseen yksioikoista tai lällyä vastausta.

Sparkes oli alkanut panna merkille jokaisen Bellan ikäisen lapsen niin kadulla, kaupoissa, autoissa kuin kahviloissakin, ja silloin hän aina tähyili mahdollisia pahantekijöitä. Se oli alkanut vaikuttaa hänen ruokahaluunsa, joskaan ei huomiokykyyn. Hän tajusi, että se oli valtaamassa hänen elämänsä, mutta hän ei voinut sille mitään.
"Bob, siitä jutusta on tullut sinulle pakkomielle", oli Eileen sanonut muutama ilta sitten. "Eikö voida käydä edes ulkona drinkillä ilman että katoat omiin ajatuksiisi? Sinun pitää rentoutua."
Sparkesin oli tehnyt mieli karjaista: "Haluatko sinä, että taas yksi lapsi siepataan sillä aikaa, kun minä juon lasillisen viiniä?"

Kiitos kustantajalle lukukappaleesta.

Teos: Leski (alkuteos: Widow)
Tekijä: Fiona Barton
Suomentaja: Pirkko Biström
Julkaisuvuosi: 2017 (2016)
Kustantaja: Bazar

Ei kommentteja: