sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Terhi Ekebom: Kummituslapsi

Olen sijoittanut KESS:in sarjakuvanlukuhaaste 2020 -tulosteen niin näkyvälle paikalle työpöytäni ääreen, että saan joka päivä muistutuksen sarjakuvan lukemisen tärkeydestä. Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä kävelin kirjastoon hakemaan lisää luettavaa.


Mukaan tarttui Terhi Ekebomin Kummituslapsi. Lielahden kirjastossa oli vaikka kuinka monta hienoa sarjakuvateosta, mutta reppu ja ostoskassi olivat täynnä ja kädet olivat väsyneet. Kun piti valita vain yksi, se oli tämä. Viime yönä luin teoksen ennen nukkumaan menoa.

Kummituslapsi on hyvin pelkistetty tarina niin tekstin kuin kuvienkin osalta. Aukeamalla on yleensä kaksi kuvaa. Vähäinen teksti on sekä suomeksi että englanniksi. Sama yksinkertaisuus ja niukkuus pätee myös sisältöön. Päähenkilö, surumielinen nainen, tulee tyhjään taloon ja on siellä itsekseen, kunnes saa seuraa. Viittaukseksi naisen surullisuuden syyhyn ymmärrän pienet kengät, jotka nainen tuo mukanaan ja jättää vaatekaapin hyllylle. Taloa ympäröivässä metsässä on henkiä, jotka kiinnittävät naisen huomion ja saavat hänet toimimaan.


Kummituslapsi on lohdullinen tarina surusta ja kiintymyksen synnystä. Pienet teot antavat mahdollisuuksia uudelle. Vaikka ensin vierastin teoksen niukkuutta, ihastuin siihen lukiessani.

KESS:in sarjakuvanlukuhaasteeseen kirjaan teoksen kohtaan 24. Teoksessa on fantasiaolentoja tai ainakin haluan lukea sen niin.

Teos: Kummituslapsi
Tekijä: Terhi Ekebom
Julkaisuvuosi: 2013
Kustantaja: Asema Kustannus