keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Terhi Tarkiainen: Kitty eli kuinka mies tuhotaan

Nautittavaksi tukevan aamiaisen yhteydessä, jonka jälkeen vähintään puolen tunnin lepo runouden parissa. Päivällisen jälkeen huolehdittava riittävästä liikunnasta, esimerkiksi vaunuajelulla raittiissa ilmassa. Toinen lääkeannos kevyen illallisen päätteeksi, jonka jälkeen sivistynyttä keskustelua aviopuolison kanssa ja aikainen vetäytyminen omaan vuoteeseen. Toistetaan kunnes raskaudet päättyvät tai leskeys alkaa.


Terhi Tarkiaisen Kitty eli kuinka mies tuhotaan on kirpeä tarina naisen kamppailusta omasta tilasta 1740-luvun Lontoossa. Tarinan alussa perheen tytär toivoo voivansa olla mukana apteekkari-isän työssä. Tytär Kitty Blackstone on lukenut, neuvokas ja itsepäinen nuori nainen. Tarkiainen osaa ihanasti lisätä kierroksia romaanissaan, sen opin jo hänen esikoisensa, Pure mua, kanssa. Niin nytkin. Surkeuksia tapahtuu, sitten yhtä sun toista ja kohta Kittyllä on ongelmia ja vielä suurempia ongelmia. Voi Kittyä!

Jo takakansi tietää kertoa Kittyn joutuvan naimisiin vastoin tahtoaan. Kitty on melkoinen tapaus. Hän ei jää odottelemaan pelastajaa. Ote teoksesta kohdasta, jossa Kitty keskustelee ystävänsä Charlotten kanssa puolison ominaisuuksista:

Kiersimme heidät niin kaukaa kuin ahtaassa huoneessa saattoi. "Ehkä sinun tehtäväsi vaimona on löytää miehesi hyveet ja jalostaa ne täydellisyyteen."

Katsoin Charlottea pahasti. "Jos minun on koverrettava esiin jotain hyvää tuosta viiniä kittaavasta villisiasta, tulen tarvitsemaan kunnon veitsen."

Kittyn elämässä apteekki ja kosto ovat ylitse muiden. Vanha puoliso, lähipiiriin naimakaupan yhteydessä löytyneet nuoret miehet ja ystävä Charlotten omat pyrkimykset sotkeutuvat kaikki Kittyn elämässä melkoiseksi vyyhdeksi. Luottopalvelijat Molly ja Thomas auttavat Kittyä vaihtuvissa tilanteissa. 

Kaikki ei ole ensivaikutelman mukaista. Kitty joutuu tarkistamaan käsityksiään. Itse Kittykin kokee jonkinlaisen muutoksen ainakin minun silmissäni. Välillä hän suistuu suruun ja kaaokseen. Välillä todellisuus ja kuvitelmat limittyvät tavalla, joka paljastaa Kittyn pelot ja toiveet lukijalle. Kipu ja rankaisu saavat seurakseen nautinnon. Ote teoksesta: 
En kuule tunnustusta, joten jatkan - -.
"Se on hirvittävä tunne, eikö olekin, kun menettää vallan omaan itseensä? Kun joku satuttaa, eikä voi muuta kuin antaa sen tapahtua."
Tarkiaisen Kitty on viihdyttävä ja runsas teos, jossa riittää jännitettävää. Alun lainauksessa on muokattu käyttöohje eliksiirille, jota määrätään toistuvista raskauksista rasittuneille naisille. Keittäjättären epämiellyttävyyttä verrataan mäyrään keskitalvella ja sydän hakkaa kuin teurastajan kirves jouluaattona. Nautin Tarkiaisen kielenkäytöstä ja teoksen leikkisyydestä synkemmistäkin sävyistä huolimatta. Tarkiaisen teos kannattaa siis ehdottomasti lukea!

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Teos: Kitty eli kuinka mies tuhotaan
Tekijä: Terhi Tarkiainen
Julkaisuvuosi: 2020
Kustantaja: Tammi

Ei kommentteja: