maanantai 5. lokakuuta 2015

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias

Kuva Elisa Kirjan sivuilta
"Olen tainnut pehmentyä keski-ikään päästyäni. Olen myös sitä mieltä, että myöhäisempi reaktio kertoo siitä, miten tärkeää on kohdata tarinat täsmälleen oikeassa elämänvaiheessa. Muista, Maya: asiat, jotka koskettavat meitä 20-vuotiaana eivät välttämättä ole samoja, jotka koskettavat meitä 40-vuotiaana ja päinvastoin. Tämä pätee sekä kirjoihin että elämään."

Pitkästä aikaa tartuin lukulaitteeseeni ja toivoin löytäväni jotain hyvää luettavaa. Olen henkilö, joka lukee takakannet yleensä tarkkaan ja sitten tuskailee, jos mainosteksti jo paljastaa liikaa tulevasta. Nyt olin onnekas, koska huomasin ostaneeni vempeleeseen yhtä ja toista luettavaa, josta en muistanut juuri mitään. Päätin tarttua kirjaan Tuulisen saaren kirjakauppias.

Tuulisen saaren kirjakauppias päätyi luettavakseni hetkellä, jolloin olin puolikuntoinen. Oma järjenjuoksu ja luettavan kirjan vaatimukset kohtasivat ja nautin kirjasta suuresti. Tämä ei ole moite kirjalle, kirja on hyvä ja samaan aikaan helppo lukea. Tuulisen saaren kirjakauppias, teoksen nimihenkilö on elämän koettelema mies. Ärripurri saa hienon mahdollisuuden ja käyttää sen viisaan ihmisen tavoin.

Tuulisen saaren kirjakauppias on pullollaan kirjaviittauksia ja lukuvinkkejä. Minulla ei ollut mitään sitä vastaan. Ote kirjasta:  
"Vaikka A.J. rakastaa kirjoja ja omistaa kirjakaupan, hän ei erityisemmin pidä kirjailijoista. Hänen mielestään he ovat ruokkoamattomia, narsistisia, typerehtäviä ja pääsääntöisesti epämukavia ihmisiä. Hän yrittää välttää tapaamasta itselleen rakkaiden kirjojen kirjoittajia, sillä hän pelkää heidän pilaavan omat kirjansa heidän silmissään."
Tuulisen saaren kirjakauppias on tarina rakkaudesta, lukemisen tärkeydestä ja yhteisön voimasta. Kirja tuli luettua liiankin nopeasti, lukulaite mittaa luettua määrää prosentteina kokonaisuudesta ja lukijalle saattaa tulla mieleen, että tässä ollaan taas suorittamassa jotain. Kirja taitaa olla paperisena noin 150 sivua, joten lukuilo jää siltä osin lyhyeksi.

Teos: Tuulisen saaren kirjakauppias (The Storied Life of A. J. Fikry)
Tekijä: Gabrielle Zevin
Suomentaja: Tero Valkonen
Kustantaja: Gummerus
E-kirjan julkaisuvuosi: 2014