keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Brian K. Vaughan ja Fiona Staples: Saga - toinen kirja

Saga - ensimmäinen kirja teki minuun suuren vaikutuksen viikko sitten. Menin kirjastoon ja siellä olikin seuraava syötti hyllyssä odottamassa. Mukaan lähti samojen tekijöiden Saga - toinen kirja.
Kuva kustantajan sivuilta
Saga - toinen kirja on suoraan jatkoa edeltävään ensimmäiseen osaan. Saga - ja tämä koskee molempia osia - onnistuu olemaan yhtäaikaa hurja (mm. väkivaltainen ja uhkaava) ja lempeää rakkautta tihkuva. Yllä oleva kansi tiivistää sen hyvin. Kannessa on Marko, joka on kotoisin Kiemura-kuusta. Kuvassa hän on verinen korviaan myöten. Silti hän hymyilee rakastavasti ja miltei lammasmaisesti.

Sagan kerronta siirtyy sujuvasti ajasta ja paikasta toiseen tarinan tarpeen mukaan. Kertojana on Markon ja Alanan lapsi, joka on teoksen alussa sylivauva. Nuori pari saa vieraikseen Markon vanhemmat, jotka ovat molemmat omalla laillaan reippaita tapauksia. Välillä tarinassa ollaan Markon lapsuudessa, välillä Markon ja Alanan yhteisessä menneisyydessä. Vähän väliä taistellaan. Mukana tarinassa on myös kirja! D. Osward Heist on kirjoittanut kirjan Yön savuinen polte, jolla on oma merkityksensä ainakin tässä tarinassa ja epäilen, että seuraavassakin. Ote kirjasta:
- Ole kiltti ja lue tämä, että voin puhua siitä jonkun kanssa. Jooko? Hoidan sinulle tupakkaa.
- Mistä se kertoo?
- Se on tarina kivihirviöstä ja louhoksen rikkaan omistajan tyttärestä.
- Juu tota, en oikein tykkää kauhusta.
- Mutta kun tämä on rakkaustarina. Hirviö ja tyttö tapaavat, mutta sen sijaan että he yrittäisivät tappaa toisensa, he vain hengailevat ja pelaavat lautapelejä, paitsi että joskus he lähtevät asunnosta ja syövät voileipiä elokuvissa.
- -
- Kunhan lupaat, että luet ainakin yhden luvun? Olen niin kateellinen, koska saat kokea kirjan ensimmäisen kerran.
Sagat ovat loistoluettavaa aikuiselle tai melkein aikuiselle sarjakuvan ystävälle.

Oman sanansa kirjasta sanovat Raija / Taikakirjaimet ja Reta Anna Maria / Todella vaiheessa.

Teos: Saga - toinen kirja
Tarina: Brian K. Vaughan
Kuvitus: Fiona Staples
Suomennos: Antti Koivumäki
Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2015 (alkuperäinen 2013)