tiistai 20. lokakuuta 2015

Jyri Paretskoi: Shell's Angles ja beibit

"- Mä en tykkää Kuopiosta.
- Mitä vikaa siinä muka on? Milla kysyi.
- No vaikka mitä, Henri sanoi ja mietti kuumeisesti, mitä vikaa Kuopiossa oikein oli. - Kaikki kuopiolaiset haisevat ihan kalakukoilta.
- No höpö höpö, Milla sanoi. - Ei pidä paikkaansa.
- No mä en vaan pidä Kuopiosta, vaikka en osaakaan selittää sitä, Henri sanoi. - Se on sellainen tunnejuttu, ei sitä voi edes selittää, eikä edes tarvitse. En tykkää niin en tykkää."

Vaikka blogissani se ei ole liiemmälti näkynyt, olen lukenut Jyri Paretskoin Shell's Angles -sarjasta osat yksi ja kaksi. Ensimmäinen kirja, Shell's Angles, esitteli pikkukaupungin mopojengin ja toinen kirja, Shell's Angles ja Kalajoen hiekat, jatkoi tarinaa. Olen kuitenkin perheeni mittakaavassa vaatimaton Paretskoin lukija. Shell´s Anglesit ovat olleet perusteellisesti luettuja yläkoululaisteni parissa. Kun sain kolmannen kirjan kotiin, se lähti heti lukukierrokselle kotiväelle. Yksi luki kirjan ensimmäisenä iltana, toinen luki sen hitaammin ja yksi aloitti sarjan alusta, että pääsi oikeaan tunnelmaan. Jouduin pyytämällä pyytämään, että saisin kirjan luettavakseni. Vietin kirjaa lukien pari iltaa. Lukemistani hoputettiin, koska kirjaa kaivattiin luettavaksi uudelleen! Kun luin itsekseni, sain lukuseuraa, koska luin juuri "yhtä hauskaa kohtaa". Ja niitä hauskoja kohtia kirjassa riittää.

Shell's Angles ja beibit kertoo mopojengistä, johon kuuluu Henri, Samu ja Rudi. Pojat ovat melko velmuja tyyppejä ja kaikenlaista tapahtuu poikien välittömässä läheisyydessä miltei koko ajan. Pojat ovat tekemisineen ja hölmöilyineen hyvin sympaattisia. Ystävyys on näiden kirjojen henkilöille erittäin tärkeää. Kalajoen hiekat jäi hirvittävän jännään tilanteeseen ja Beibit jatkaa siitä. Kirjan lukemalla oppii mielenkiintoisia asioita toisesta tykkäämisen näyttämisestä, seurustelusta ja vaikkapa seksikokeiluiden haasteista. Ote kirjasta:
"Me [pojat] ei koskaan mietitä mitään ennen kuin on jo liian myöhäistä. Me ei päätetä ja analysoida etukäteen. Me ollaan spontaaneja. Hetken mielijohde on meidän toinen nimemme. Me ollaan ylläripylläreitä."
Shell's Angles ja beibit on viihdyttävää luettavaa. Tarinassa on sopivasti menoa ja meininkiä, lukija pysyy mukana koko kirjan 300 sivua vaivatta. Hauskuuden lisäksi tarinassa on paljon tunnetta ja vaivihkaa vähän mietittävääkin omaan elämään. Kirjan pojilla ja tytöillä ei aina tosiaankaan mene hommat ihan putkeen. Silti Shell's Anglesien perusviesti on, että saa epäonnistua ja ettei elämä siihen lopu. Onnistuminenkin on ihan OK.

Kustantajalle kiitos arvostelukappaleesta.

Tekijä: Jyri Paretskoi
Teos: Shell´s Angles ja beibit
Julkaisuvuosi: 2015
Kustantaja: Karisto