tiistai 8. maaliskuuta 2016

Lotta Nuotio: Yksi miljoonista

Kannen kuva kustantajan sivulta

Halusin lukea uutuuskirjan Yksi miljoonista, koska aihe kiinnostaa ja koskettaa minua. Kirjan kirjoittanut Lotta Nuotio on haastatellut Modia, joka ei esiinny kirjassa omalla nimellään.

Yksi miljoonista alkaa keskeltä erään syyrialaisen nuoren miehen arkea. Modi on maansa huonosta tilanteesta huolimatta tyytyväinen elämäänsä. Hän opiskelee kirurgiksi, hänen perheensä on riittävän varakas, hänellä on mahdollista elää mukavaa elämää. Kaikki tuo häviää todella nopeasti, kun tilanne ympärillä huononee ja Modi joutuu valtaapitävien silmien alle epäiltynä hallinnon vastustamisesta. Pian tarkkailu vaihtuu vankeuteen ja kuulusteluihin. Vankeudesta kotiin palaa hyvin toisenlainen Modi, joka ymmärtää, että hänen täytyy lähteä maasta pysyäkseen hengissä. Jo kansitekstit kertovat, että kirja kertoo Modin paosta Syyriasta.

Yksi miljoonista on surullinen kirja, joka kertoo yhden ihmisen ja hänen läheistensä kautta monien ihmisten vaikeasta tilanteesta. Samaan aikaan Yksi miljoonista on tarina selviämisestä ja sitkeydestä. Modin tarinan lisäksi lukija saa tietoa Syyrian nykytilanteesta ja historiasta. Ote kirjasta:
[Modin kertomana:] Ymmärsin aikuistuessani, että 50-60 -lukujen Syyriassa elettiin paljon demokraattisemmin ja vapaammin kuin meidän aikanamme. Me nuoret jotenkin luulemme tietävämme näistä ihanteista paremmin, mutta isäni ja äitini sukupolvi on Syyriassa elänyt paljon vapaammassa ilmapiirissä.
Yksi miljoonista on mahdollista lukea kuvauksena tapahtumista. Silloin lukeminen etenee vaivatta. Jos lukiessaan alkaa miettiä tarkemmin yksittäisten ihmisten tuskaa, lukeminen hidastuu ja vaikeutuu. Jo kirjan nimi, Yksi miljoonista, on ahdistava. Ei edes yksi miljoonasta, vaan yksi miljoonista. Uutiset ja sanomalehdet kertovat joka päivä, kuinka vaikeassa tilanteessa sodan keskellä olevat ihmiset ovat.

Kun Modi pääsee Turkkiin, kuolemanpelko hellittää osin. Kaikki se vieraus, jota hän kokee, on koskettavaa. Moni muu asia on taas lähinnä järkyttävää. Kun Modi pääsee YK:n pakolaisjärjestön Istanbulin toimistoon, jossa rekisteröidään pakolaisia, hän saa haastatteluajan vuoden päähän. Tilanne muuttuu vielä siitäkin huonommaksi. Kirjassa todetaan, että "lailliset reitit Eurooppaan olivat kiinni ja suljettuina ne pysyivät".

Kirjan luettuani kävin vielä lukemassa netistä ja UNICEFin sivuilta Syyrian ajankohtaisesta tilanteesta. Olen UNICEFin kuukausilahjoittaja. Jos haluat lahjoittaa UNICEFin kautta rahaa lasten auttamiseksi, tästä linkistä pääset heidän sivuilleen ja voit tehdä kertalahjoituksen.

Jos haluat tämän kirjan luettavakseksesi, voin lähettää sen sinulle. Ensimmäinen kommentoija saa kirjan postitse itselleen. Muista laittaa kommenttiin sähköpostisi. Kirja löysi uuden lukijansa toista kautta. Hyvä niin.

Kustantajalle kiitos arvostelukappaleesta!

Teos: Yksi miljoonista - Modin pako Syyriasta
Tekijä: Lotta Nuotio
Julkaisuvuosi: 2016
Kustantaja: Otava

Edit: Tekstiä muokattu 9.3.2016

Ei kommentteja: