sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Chester Brown: En koskaan pitänyt sinusta

Elina luki Chester Brownin sarjakuvateoksen En koskaan pitänyt sinusta ja sai minut blogikirjoituksellaan ottamaan kirjan luettavaksi. Nyt se on luettu.

Kansi kustantajan sivuilta

Omaelämänkerrallinen En koskaan pitänyt sinusta nosti tuskanhien tämän lukijan otsalle heti alkuunsa. En pidä pelkisteltystä piirrosjäljestä ja pienestä tekstistä sarjakuvissa. Jälkimmäiseen voisi auttaa käynti optikolla, mutta ei mennä nyt siihen. Brownin En koskaan pitänyt sinusta luottaa pienieleisyyteen. Ruudut ovat pieniä ja välillä aika harvakseltaan. Siinäpä ne ikävät asiat tästä sarjakuvateoksesta olivatkin.

Nyt niihin hyviin. Brownin En koskaan pitänyt sinusta päästää lukijan päähenkilön pään sisälle. Päähenkilö Chester, joka on kansikuvassa etualalla, on hintelä poika, joka miettii paljon asioita mielessään, mutta sanoo niitä ääneen paljon vähemmän. Chesterille tuottavat päänvaivaa ainakin hän itse, äiti ja monet ikätoverit. Chester on erilainen, joten moni kokee asiakseen kuittailla pojalle mennen tullen mm. ulkonäöstä, kavereista ja puhetavasta.

Chester on erittäin kiinnostava fiktiivinen henkilö. Se aukko, joka jää henkilön käytöksen ja kaiken sen välille, jonka lukija voi päätellä katsoessaan Chesterin pakoja paikalta, hänen yksinäistä miettimistään ja reagointejaan erilaisiiin tilanteisiin, on niin suuri, että siinä riittää täytettävää. Riippuen lukijasta ja lukijan kokemuksista aukot tulevat kyllä täytetyksi. En koskaan pitänyt sinusta on eräänlainen värityskirja. Väritettävänä ovat tässä tapauksessa muistot, tulkinnat niistä ja muistoihin liittyvät tunteet. Minkä värin annat epävarmuudelle? Entä yksinäisyyydelle? Äidin ailahtelevuudelle ja vaikenemiselle? Väritätkö hylkäämisen ja pilkan jo tänään?

Aukkojen ja vähäeleisyyden vuoksi En koskaan pitänyt sinusta on myös loistava lukupiirikirja. Harmi, että lukupiirissä tarvitaan yleensä yhtä aikaa monta kappaletta samaa kirjaa ja ymmärtääkseni kirjastoissa on yleensä yksittäiskappaleita sarjakuvateoksista. Mutta puhetta kirja kyllä synnyttää.

Somessa on lukukampanja #pojatlukee (se onkin #pojatkinlukee). En koskaan pitänyt sinusta on juuri sopiva pojille, ainakin kasiluokkalaisille ja siitä eteenpäin. On halua, tunnetta, tissiä ja ahdistusta. Suosittelen myös kaikille miehille. On selvää, että tämä sarjakuvateos sopii myös kaikille tytöille ja naisille, koska heilläkin on kaikenlaisia haluja, tunteita ja ahdistuksia, joiden kanssa he joutuvat elämään päivästä toiseen. Tissit he kestävät varmastikin.

Itse vien oman kappaleeni syötiksi nuorison kirjahyllyyn. Ties vaikka joku sen sieltä ottaisi luettavaksi.

Äiti avautuu automatkalla. Kuva kustantajan sivuilta.

Teos: En koskaan pitänyt sinusta (I Never Liked You)
Tekijä: Chester Brown
Suomennos: Hans Nissen
Julkaisuvuosi: 2012 (alkuperäinen 1994)
Kustantaja: Huuda Huuda

(6.3.2016 aamusella tarkennettu, että #pojatKINlukee)