tiistai 8. maaliskuuta 2016

Helka-Maria Kinnunen: Minä olen pamfletti

Hän nielee miehen, nielee naisen, nielee oravan / karvoineen häntineen ja hyönteisen, läpikuultavan / lankaraajoineen. Mutta miten hän sen tekee, / ja miten antaa ylen, limarihmoja, hekumoiden! /
Laputettu lukunautinto
Yllä oleva katkelma on runosta Helka-Maria Kinnusen esikoisrunoteoksessa Minä olen pamfletti. Sain luettavakseni tämän teoksen vähän aikaa sitten. Alku oli hivenen vaikeaa. Yritin lukea yhden runon joka ilta ennen nukahtamista, mutta olin runoihin aivan epävireessä. Tänään tartuin uudelleen Kinnusen kirjaan ja naps, vire löytyi. Kohta tuli itkukin, sen verran naisista, elämästä ja kuolemasta kertovat runot kolahtivat. Pidin paljon lukemastani.

Minä olen pamfletti on särmikäs ja painokas runoteos. Se kertoo ainakin ikääntymisestä ja menetyksistä. Minä olen pamfletti jakautuu kuuteen osaan, joista kahden nimessäkin mainitaan sekä kuolema että nainen. Runossa Ei me puhuta siitä runon puhuja kertoo unohtelevansa ja jaksavansa joka kesä aiempaa vähemmän. Muissa osan runoissa seurataan toisten muistamattomuutta, syömättömyyttä ja kaikkea hidasta kuolemista. Runoissa myös jätetään jäähyväisiä. Aktiivisempi, kenties nuorempi runon puhuja on osassa Hän ajattelee. Tuo osa on itse asiassa yksi pitkä runo, jossa rytmin vaihdokset, nopean ja hitaan muunnokset tekevät runosta erityisen kiinnostavan ja elävän.

Löysin myös teoksesta itselleni hyvän muistorunon. Olemme muutaman ystävän kanssa näitä sopivia runoja keränneet tulevaan tarpeeseen. Luin löytämäni runon muutamalle perheenjäsenelle, jotka sarkastisesti arvostivat mm. runon lyhyyttä. Valitsemani runon alku:
tästäkin kuulaasta kesäaamusta sinun on luovuttava / tästä heleästä päivästä korkein kirkuvin pääskyin / illan pehmeänä punertuvasta valosta /
Osa Minä olen pamfletti on teoksen ärhäkin ja se on hyvä. Runon puhuja huutaa ja kertoo mielipiteensä lupia kysymättä. Vääryydet on tuotava ihmisten tietoon. Vanheneva naisihmisyys viehättää minua.

Lopuksi Minä olen pamfletti -teoksen viimeisessä osassa Runkoääniä minua lukijana odottaa äkkipysäys ja jälleen - liikutus. Onko tuo kuolema?

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Myös Omppu blogissa Reader, why did I marry him? on lukenut tämän runoteoksen ja vaikuttunut mm. teoksen kansikuvasta.

Teos: Minä olen pamfletti
Tekijä: Helka-Maria Kinnunen
Julkaisuvuosi: 2015
Kustantaja: Noxboox