perjantai 5. elokuuta 2016

Saga: neljäs kirja ja The Owner's Manual to Terrible Parenting

Aina kun löydän kirjastosta uuden Saga-sarjan sarjakuvateoksen tai jotain lukematonta Guy Delisleltä, otan sen mukaani. Nyt käynnilläni osuivat mukaani nämä molemmat.

Kuva kustantajan sivuilta
Saga: neljäs kirja on uusin suomennos tästä hurjasta ja upeasta sarjasta. Lajiltaan Saga on avaruusoopperaa ja fantasiaa. Takakannen tekstin mukaan pääpari Alana ja Marko viettävät rauhallista perhe-elämää, mutta siinäkin on minun silmiini omat ristiriitansa ja kireytensä. Tilanne kehittyy ja pian Hazel-tyttären vanhemmilla ei ole rauhaa laisinkaan.

Sagan neljäs osa on väkivaltainen, raivokas, kaunis, koukuttava ja outo. Kaikki kirjoittamani ensimmäisestä ja toisesta osasta sopii myös tähän neljänteen. Kolmannenkin luin, vaikka en ole siitä kirjoittanutkaan. Tämä teos ja sarja ei sovi lukijalle, joka haluaa olla selvillä lukemastaan. Koen Staplesin ja Vaughanin tönivän minua lukijana koko ajan ymmärtämisen reunan yli. Se on ärsyttävää ja aika hienoa.

Ja nyt jotain ihan muuta.

Lyhyt ote Delislen kirjasta.
Olen lukenut Delislen matkapäiväkirjat (näköjään blogiin asti on ennättänyt vain kirja Jerusalemista). Nyt kirjastosta löytyi vielä suomeksi kääntämätön pokkari The Owner's Manual to Terrible Parenting. Kirja on nopealukuinen ja hauska. Delislen kuvat ovat pelkistettyjä ja ilmavia. Kirjoitettu teksti saa suuren painoarvon Delislen teoksissa.

Entäpä sisältö? Mitä on kamala vanhemmuus? Delisle säätää kotona kahden lapsensa kanssa ja puhuu suu vaahdossa kaikenlaista. Äiti on jätetty armeliaasti ruutujen ulkopuolelle. Delisle on isänä päättäväinen ja rehellinen. Noiden piirteiden hyvät ja huonot puolet ovat nähtävissä kirjan sivuilla. Isän päätavoite on hyvä, mutta lapsilta vaaditaan välillä pitkää pinnaa isän suhteen.

Teos: Saga: neljäs kirja
Tarina: Brian K. Vaughan
Kuvitus: Fiona Staples
Suomennos: Antti Koivumäki
Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2016 (alkuperäinen 2014)

Teos: The Owner's Manual to Terrible Parenting
Tekijä: Guy Delisle
Kustantaja: Drawn & Quarterly
Julkaisuvuosi: 2015

2 kommenttia:

Hande kirjoitti...

Blogissani on sinulle tunnustus ja haaste:
http://tuntematon-lukija.blogspot.fi/2016/08/liebster-awards-tunnustus-ii.html

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos, Hande. Otan tunnustuksen ilolla vastaan ja haasteen kimppuun käyn mahdollisimman pian.