sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Korkea-aho ja Forsström: Zoo! Viraalit nerot

Kansi kustantajan sivuilta
Ruoka oli sanoinkuvaamatonta! Oliko se edes ruokaa? Vai biologinen koe? "Risteytetään kuolemansairas kuha ruskean greipin kanssa, ryöstetään jälkeläinen ja unohdetaan koko homma tippukiviluolaan muutamaksi kuukaudeksi?"
Zoo! Viraalit nerot on Kaj Korkea-ahon ja Ted Forsströmin kirjoittama nuortenromaani. Zoo kertoo Atlas Friskistä, jonka kaveri Elliot lähtee koko lukuvuodeksi ulkomaille. Atlas kirjoittaa sähköposteja ystävälleen. Ensimmäinen viesti on päivätty elokuulle, viimeinen syyskuulle. Kuukaudessa yläkoululaisen Atlaksen elämässä ennättää tapahtua kaikenlaista.

Atlas haluaa selvitä hengissä koulusta, mutta myös voittaa Justuksen, joka on Atlaksen mielestä todella ärsyttävä tyyppi. Justus on tehnyt nettiin sietämättömän klipin Waffling on a train. Suosittu klippi kasvattaa suositun lihaskimpun mainetta koulussa, kun taas Atlas ei pääse millään samaan minkäänlaiseen suosioon. Koulussa on Atlaksen ja Justuksen lisäksi tyttöjä, jotka herättävät vahvoja tunteita ainakin Atlaksessa. Erityisen ihana Atlaksen mielestä on Sarah-Li, joka on luokalla uusi ja onnistuu tajuamaan Atlaksen jutut.

Zoo on hauska ja vauhdikas luettava yläkoululaiselle. Se ei sisällä mitään erityisen yllättävää, mutta on viihdyttävä. Tessien kesä Tissiplaneetalla, intialaisen vaihto-oppilaan mysteeri, rehtorin lukuhanke ja erityisesti oppilasedustajan valitseminen koulun johtokuntaan naurattivat minua. Viimeksi mainittu on erityisesti asia, joka saa Atlaksen toimimaan ja ahdistumaan vimmatusti. Justus paistettuine pakaroineen on myös ehdolla!

Zoo on kirjana kiinnostavan näköinen. Kun olen esitellyt Finlandia-ehdokkaita nuorille, Zoo on ollut kirja, johon sekä yläkoululaiset että lukiolaiset tarttuvat mielellään. Kirjassa on paljon kuvia. Pentti Otsamon hauskat ja simppelit kuvat sopivat kirjan sisältöön hyvin. Ostin Helsingin kirjamessuilta kotiin luettavaksi Zoon, enkä ole ostostani katunut.
Kadonk! Kuva kirjasta Zoo.


Zoo! Viraalit nerot on luettu myös näissä blogeissa:
Ihminen välissä - enimmäkseen asian vierestä
Eniten minua kiinnostaa tie

Sain teoksen luettavakseni Finlandia-lähettiläänä. Kiitos kirjasta!

Voit äänestää suosikkejasi Finlandia-ehdokkaista kaikissa kolmessa luokassa Kirjasäätiön sivuilla. Kilpailuun osallistumalla voit voittaa lahjakortin kirjakauppaan. Osallistumisaikaa on 26.11. asti.

Teos: Zoo! Viraalit nerot (alkuperäisteos: Zoo! Virala genier)
Tekijä: Kaj Korkea-aho ja Ted Forsström
Kuvat: Pentti Otsamo
Suomentaja: Laura Beck
Julkaisuvuosi: 2017
Kustantaja: Otava (alkuperäisteos: Förlaget)

2 kommenttia:

Suketus kirjoitti...

Tämä on kyllä oivallisen hauska opus. Mukavan tavallista nuorten elämää ilman ylitsepääsemättömiä huolia ja murheita. Ja huumorikin upposi.

Unknown kirjoitti...

Lindeliinille tehään tänään kyllä laatupränkkejä :D if u know what i mean