maanantai 13. marraskuuta 2017

Kuopion kaupunginteatteri: Siipirikkoja ja matriarkkoja

Kävin 11.11. Kuopion kaupunginteatterissa katsomassa näytelmän Siipirikkoja ja matriarkkoja eli kuule meitä Kaija Koo. Miisa Lindénin kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän kanta-esitys oli keskiviikkona 8.11. Katsomo ei ollut täynnä katsojia iltapäivän näytöksessä, mutta se ei menoa haitannut.
Kuva Kuopion kaupunginteatterin sivuilta. Kuvassa Johanna Jauhiainen, Sari Harju, Katri-Maria Peltola, Eino Heiskanen, Virpi Rautsiala, Seija Pitkänen ja Ritva Grönberg. Kuva Sami Tirkkonen.
Näytelmän nimi kuvastaa näytelmän sisältöä hyvin, näin jälkikäteen ymmärrettynä. Juhlavuonna suomalainen keski-ikäinen nainen saapuu gaalaan yleisöksi, mutta ei pääse haluamaansa paikkaan. Sen sijaan hän joutuu - vastoin omaa tahtoaan - suljettuun tilaan itselleen vieraiden ihmisten kanssa. Katri-Maria Peltolan roolihahmo Armi Kaulakumpu luo omalla olemuksellaan ja toiminnallaan ristiriidan suhteessa muihin näytelmän henkilöihin. Koska arkinen elämä ja kulttuuri eivät ole irrallaan toisistaan, huomasin katsovani hyvin tutunoloista naista lavalla. Se oli yhtä aikaa kivuliasta ja hauskaa!

Erityisen paljon minulle katsojana toi iloa Greta Suomi (esittää Sari Harju), johon ruumiillistuu villi vapaus ja näytelmän satumaisuus. Tuo elävä tykinkuula on sinnitellyt kohta sata vuotta. Vaikka välillä hän hiipuu lähelle lähtöä, Greta edustaa tarinassa uteliaisuutta, rohkeutta ja viisautta tartuttaen sitä muihinkin.
Kuva Kuopion kaupunginteatterin sivuilta. Kuvassa Sari Harju. Kuvaaja Sami Tirkkonen.
Siipirikkoja ja matriarkkoja -näytelmässä lavalla on kuusi naisnäyttelijää ja yksi miesnäyttelijä. Heistä on moneksi. Näytelmässä lavalla nähdään Kaija Koo, Minna Canth, arkkienkeli ja monia muita merkittäviä henkilöitä. Laulut ja tanssi rytmittävät tarinaa ja viihdyttävät. Marie Antikainen on vastannut näytelmän puvustuksesta ja lavastuksesta. Näyttämöt, joissa näytelmää esitettiin, oli suunniteltu monitasoisiksi ja ne toimivat mielestäni hyvin.

Tullessani katsomaan näytelmää odotin näkeväni hauskan näytelmän nyky-Suomesta. Sitä se olikin, mutta mukana oli myös vakavampia sävyjä, jotka kattoivat mielestäni naisen koko aikuisiän. Kaltaiselleni viittäkymppiä lähestyvälle naiselle tämä oli täsmänäytelmä, mutta uskon näytelmän viihdyttävän laajemminkin teatterissa viihtyvää ihmistyyppiä.

Näytelmä: Siipirikkoja ja matriarkkoja eli kuule meitä Kaija Koo
Käsikirjoitus ja ohjaus: Miisa Lindén
Esitykset Kuopion kaupunginteatterissa

Kuvat blogissa Kuopion kaupunginteatterin sivuilta. Käyttöön pyydetty lupa.

Kuopion seudun bloggareilla on yhteistyötä Kuopion kaupunginteatterin kanssa. Kiitos lipusta!

Ei kommentteja: