maanantai 20. marraskuuta 2017

Sanna Mander: Avain hukassa

Tämä pieni on yksikseen,
aikuisista sai tarpeekseen.
Ne papatti ja pölisi,
mökötti ja mölisi.
Pieni sanoi: "Kiitti - 
nyt mulle riitti."

Kansi kustantajan sivuilta
Sanna Manderin Avain hukassa päästää lukijan kurkistamaan kerrostalon asuntoihin. Asunnoissa asuvat henkilöt ovat jokainen omanlaisiaan, yksi itkee ja toinen naurahtelee. Kehystarinana on etsiä kadonnutta avainta. Runoissa lukijaa puhuttelee pienehkö henkilö, jolla on keltaiset kumikengät jalasssa. Lukija pääsee tämän henkilön mukana asunnosta toiseen. Sonja, Barbarossa, Anita, Aila, Tim ja Kalle asuvat kerrostalossa - kukin omissa asunnoissaan. Muutaman säkeen runo liittyy aina yhteen asuntoon ja  esittelee asukkaan lukijalle.

Manderin kuvat ovat värikkäitä. Aluksi lukiessani kirjaa minusta tuntui, että kuvien katsominen meni tihrustamiseksi. Tänään luin kirjaa kirkkaan valon äärellä kaikessa rauhassa ja sain kuvista paljon irti. Ajattelen Manderin teoksen Avain hukassa olevan täsmäkuunneltavaa ja -katsottavaa alle kouluikäiselle lapselle. Lukija voi kaikessa rauhassa lukea runot ääneen. Luin niitä tänään itsekseni ääneen, huomenna pääsen lukemaan niitä alakoululaisille. Yhteinen kuvien tutkiminen on miltei loputon ilo muutaman (kymmenen) lukukerran jälkeen.

Avain hukassa sijoittuu kaupunkiin ja kerrostaloon. Kirjassa limittyvät todellinen elämä ja satumaiset tapahtumat. Todellista elämää ovat ainakin kiukkuiset aikuiset tietokoneen ääressä ja nuudelikokkaukset keittokomerossa. Satumaisuutta ovat karkkivitriini ja kummitus naapurina. Tarkempi kuvituksen tutkiminen paljastaa teoksesta viittauksia toisiin kirjallisiin teksteihin. Lukevien siskosten kotona on mm. Maresi ja Minna Canthin teos.

Avainta kannattaa etsiä vasta sitten, kun on sen aika. Lukiolaisille kävi samoin kuin minulle, etsimme vimmatusti avainta joka aukeamalta sitä löytämättä.

Avain hukassa on luettu myös näissä blogeissa:
Luetaako tämä? Lastenkirjablogi
Lastenkirjahylly
Lue meille, äitikulta!

Sain teoksen luettavakseni Finlandia-lähettiläänä. Kiitos kirjasta!

Voit äänestää suosikkejasi Finlandia-ehdokkaista kaikissa kolmessa luokassa Kirjasäätiön sivuilla. Kilpailuun osallistumalla voit voittaa lahjakortin kirjakauppaan. Osallistumisaikaa on 26.11. asti.

Teos: Avain hukassa (alkuperäinen: Nyckelknipan)
Tekijä: Sanna Mander
Julkaisuvuosi: 2017
Kustantaja: S&S (Schildts & Söderströms)