keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Noora ja Jenna Kunnas: Kaheli sakki ja kauhujen kaappi

Koska omat lapset ovat sen verran isoja, ääneen lukeminen on minulle jo harvinaista herkkua. Sain kuitenkin ilon lukea Kunnaksen sisarusten esikoiskirjan Kaheli sakki ja kauhujen kaappi eräälle alakouluikäiselle kaverilleni. Kirja on aika ohut ja helposti luettavan oloinen. Kaheli sakki ja kauhujen kaappi koostuu kirjan henkilöhahmojen esittelystä ja varsinaista tarinasta, joka kerrotaan reilussa parissakymmenessä hyvin lyhyessä luvussa. Helposti väsyvä lukija kiittää kirjailijaa, joka ymmärtää tehdä riittävän lyhyitä lukuja.

Kaheli sakki ja kauhujen kaappi kertoo sekalaisesta joukkiosta, joka asustaa majatalo Perätuulessa, joka onkin vallan mielenkiintoinen talo. Perätuulessa asustaa mm. nimikkoasukas Bertta Perätuuli ja Kerttuli Kvartsinäkkäri-Nieminen, joka on urheiluhullu. Jo asukkaiden esittelyssä lukijalle heitetään monta syöttiä, joista osa tarjoillaan myöhemmin tekstissä. Osa jäi ainakin minulta lukijana kokonaan nappaamatta sitten varsinaisessa tarinassa, mutta ehkäpä niihin liittyen kahelista sakista kerrotaan joku muukin juttu myöhemmin. Kirjassa tapahtuu kaikenlaista ja vähän väliä kertoja ottaa asiakseen pysäyttää tarinan ja kiepauttaa jonkun menneisyyden kiemuran lukijan ihmeteltäväksi. Loppujen lopuksi tarinassa on paljon kiemuroita ja vähemmän hurjia tapahtumia, joita ainakin toinen lukijoista kaipasi.

Kaheli sakki ja kauhujen kaappi sisälsi tekstin lisäksi paljon hauskoja kuvia. Nuorempi lukija ihmetteli kovin tekstin "sinistä kaappia", kun kannessa kaapin väri on lähinnä vaaleanvihreä. Sisäsivulla kaappi onkin yllättävästi keltaoranssi. Sinisen kaapin tietämillä tarina kävi sen verran jännäksi, että päivällä nuoremman lukijan piti käydä hieman lukemassa tarinaa eteenpäin. Muuten koko päivä olisi mennyt malttamattomaan odotteluun. Sain sitten illalla referaatin tulevista tapahtumista ennen lukemista. Minä puolestani nautin kaikista eniten kirjan runoista. Runoilusta vastasi Hugo von Husmus eli runo-Hugo. Ote kirjasta:
" - On taiteilijan elämä mietoa ja rankkaa,
hiihtäjä mämmiä vatsaansa tankkaa...,
Hugo aloitti huojuen kuin heinäkeppi ja heiluttaen vimmatusti kättään pään yläpuolella."
Onneksi runo-Hugo ei jää tarinan ainoaksi runoilijaksi.

Kaheli sakki ja kauhujen kaappi sopii kaikille lukutaitoisille. Lukijalla tulee olla sen verran kärsivällisyyttä, että hän jaksaa tarinan kiepit. Mielestäni Noora ja Jenna Kunnaksen kirjan otollisin kohderyhmä ovat lapset eskarilaisesta kolmasluokkalaiseen. Ja ääneen lukemiseen kirja on vallan sopiva.

Teos: Kaheli sakki ja kauhujen kaappi
Tekijä: Noora Kunnas
Kuvittaja: Jenna Kunnas
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2015

Ei kommentteja: