keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Beth Revis: Across the Universe - Matka alkaa

"Minä vain juoksin", minä sanon. - - 
"Miksi?" hän kysyy.
Minä kohautan harteitani. "Miksi ei?"
"Se ei ole hyödyllistä." Hän sanoo sen niin kuin hyödyllisyys olisi pyhä asia, ainoa tavottelemisen arvoinen.

Tämän kirja(sarjan) lukeminen alkoi kiemuraisesti. Sain nimittäin joskus viime kesänä lahjaksi tuon Beth Revisin Across the Universe -trilogian toisen osan. Kuitenkin vasta nyt sain aikaiseksi käydä hakemassa sarjan ensimmäisen osan. Ajattelin innostaa kotona jonkun muunkin lukemaan kyseisen nuortenkirjan, mutta erityistä innostusta ei ollut havaittavissa. Ainakin kansi ärsytti meillä muutamaa mahdollista lukijaa.
Revisin Across the Universe - Matka alkaa -kirjan kansikuva on mielestäni harhaanjohtava. Kannessa on kaksi henkilöä, jotka kurottautuvat toisiaan kohti ja ehkä kohta suutelevat. Matka alkaa on mielestäni ensisijaisesti kohtalaisen vetävä scifitarina, jossa kahden ihmisen mahdollinen orastava rakkaustarina on vain sivujuonne.

Matka alkaa käynnistyy pitkällä jäädyttämiskuvauksella, joka öklötti minua. Oksennus kurkussa jatkoin reippaana tyttönä kirjan lukemista, koska toinen osa oli odottamassa yöpöydällä. Kirjalla meni kohdallani aika kauan, että innostuin tarinasta. Kun olin lukenut kirjasta vajaa sata sivua, huomasin tarinan vievän jo vauhdilla eteenpäin.

Tarina kerrotaan kahden päähenkilön kautta: avaruusaluksella syntyneen Seuraajan ja maassa syntyneen Amyn. Seuraaja on nuori mies, joka tietää tulevansa aluksella matkaavan siirtokunnan johtajaksi aikanaan. Tarinan alussa joukkoa johtaa Vanhin. Vanhin perehdyttää Seuraajaa tehtäväänsä. Ote kirjasta:
[Vanhin Seuraajalle:] "Älä tule ylpeäksi. Teet vain sen mikä täytyy, pidit siitä tai et. Siinä ei ole mitään ylpeilemisen aihetta, Vanhimpana olemisessa. Asioihin ei ikinä löydy oikeaa vastausta. Pidät vain heidän hengissä. Ei ole väliä miten. Pidät vain tämän hervetin aluksen hengissä."
Avaruudessa matkaava alus, Varjelus, on jo matkannut niin kauan, että aluksella maapallo ja ihmiskunnan historia on osin unohtunut ja osin muuntunut. Amy herätetään hänelle aivan vieraaseen ympäristöön ja järkytys on molemminpuolinen. Amy on täysin vieras ja herättää pelkoa Varjeluksessa. Vieraus toisaalta kiehtoo osaa matkalaisista ja tämä tuo jännitteitä joukkoon, joka on pyritty pitämään hyvin yhtenäisenä.

Across the Universe - Matka alkaa on nuoren scifiseikkailu, joka on mielenkiintoinen aikuisellekin. Itseäni kiinnosti erityisesti aluksen yhteiskuntarakenne. Henkilöinä yhteisön johtajat Vanhin ja Seuraaja olivat houkuttelevia ja ajatuksia herättäviä. Amy jäi minulle kohtalaisen etäiseksi ja valjuksikin henkilöksi. Olen parhaillaan lukemassa sarjan toista osaa, joka on suoraa jatkoa ensimmäiselle kirjalle.

Kirja on luettu myös muissa blogeissa, siitä ovat kirjoittaneet ainakin Reta Anna Maria, Nina Mari, Sinidean, Kata ja Tessa. Pyrin välttämään muiden blogitekstien lukemista ennen omaa kirjoittamistani. Kun nyt lopuksi luin edellä mainitut postaukset, oli hauskaa lukea useampia kuvailuja hienoista ja houkuttelevista kansista. Jos kansista olisi ollut kiinni, kirja olisi jäänyt minulta kirjaston hyllyyn.

Teos: Across the Universe - Matka alkaa
Tekijä: Beth Revis
Kääntäjä: Outi Järvinen
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2012 (alkuperäinen julkaistu 2011)

2 kommenttia:

Kuutar kirjoitti...

Tämä on minulla lukulistalla, mutta en ole vielä saanut tartuttua tähän. Aihepiiri kiehtoo ja vaikka scifiä olen jonkin verran lukenutkin, en ole tutustunut nuorille suunnattuun scifiin.

Blogissani on haaste sinulle. :)

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Kuutar. Tähän kannattaa tarttua. Kiitos haasteesta!