torstai 30. heinäkuuta 2015

Beth Revis: Across the Universe - Miljoona aurinkoa

"Sitten hän tuo minulle kuljettimen - kokoon taitetun mustan laatikon, jonka reunoissa olevat elektromagneetit tottelevat lattioiden metalliin upotettuja ohjaimia, niin että sillä on helppo kuljettaa painavia tavaroita paikasta toiseen. Hän napsauttaa laatikon auki. Se levittäytyy automaattisesti ja ottaa oikean muodon, ison, syvän suorakaiteen, jonka reunalla olevalla piirilevyllä saa yhteyden painoputkeen."
Kirjoitin eilen nuorten scifitrilogiasta, jonka Beth Revis on kirjoittanut. Across the Universe -sarjan ensimmäinen osa on Matka alkaa. Toinen osa on nyt käsillä oleva Miljoona aurinkoa. Yllä olevan tyyppinen tekniikan kuvailu on mielestäni mielenkiintoista ja kuuluu scifiin.
 
Kirjan Miljoona aurinkoa paperikansi (yllä) ei innosta. Sen sijaan kovien kansien kuvitus (alla) on mielestäni hieno! Se jää näkemättä kirjastosta kirjan lainaavilta.
Across the Universe - Miljoona aurinkoa alkaa suoraan siitä, mihin edellinen kirja jää. Tarinaa kertovat edelleen vuoron perään Seuraaja ja Amy. Toisesta osasta, jossa edelleen ollaan Varjeluksella, sukeutuukin aiempaa osaa jännittävämpi. Amy ottaa selvittäkseen erään mysteerin, itse asiassa hyvin kirjallisen sellaisen. Ote kirjasta:
"Yksi lause, neljä sanaa, toistuu uudelleen ja uudelleen pikkuruisilla kirjaimilla: Saa kaiken toivon heittää. - -
Mutta... ehkä hän tarkoitti jotain muutakin... Koska - minä tunnistan tuon fraasin. Neiti Parker, lukion englannin opettajani, sanoi että se on yksi länsimaisen kirjallisuden tunnetuimpia fraaseja, yhtä tunnettu kuin se, jossa Rhett sanoo Scarlettille ettei välitä tuon taivaallista, tai se, jossa Hamlet puntaroi ollako vai eikö olla. Ken tästä käy saa kaiken toivon heittää - niin on kirjoitettu helvetin porttiin  Danten Jumalaisessa näytelmässä."
Across the Universe - Miljoona aurinkoa sopii hyvin yläkouluikäiselle ja sitä vanhemmalle lukijalle. Tarina on hyvä yhdistelmä scifiseikkailua ja nuoren ihmisen kasvutarinaa poikkeusolosuhteissa (ajattelen tässä erityisesti Seuraajaa). Amyssakin alkoi olla kirjan loppupuolella vähän enemmän tahtoa ja odotan sen vielä lisääntyvän kolmennessa osassa. Miljoona aurinkoa loppuu hyvin jännään kohtaan. Kaikki eivät selviä elossa tästä Varjeluksen vaiheesta. Erimielisyys konkretisoituu yhteisössä. Erityisen hyvää tarinassa on se, että rakkaus ei saa liian suurta osaa, vaan on aika pieni osa Amyn ja Seuraajan elämänkulkua.

Kolmatta osaa ei ole vielä käännetty, mutta ainakin bloggari Hansu on jo kirjan lukenut. Itse jään odottamaan Maan varjoja (tai mikä lieneekään käännös Shades of Earthista). Nyt kirjahyllyssä pötköttänyt kirja on luettu. Kannestaan huolimatta Across the Universe vaikuttaa riittävän hyvältä luettavaksi. Nyt vaan odottamaan kolmatta osaa.

Teos: Across the Universe - Miljoona aurinkoa
Tekijä: Beth Revis
Kääntäjä: Outi Järvinen
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2013 (alkuperäinen julkaistu 2012)

Ei kommentteja: