torstai 3. marraskuuta 2016

Lukuhaaste 3.11.2016

Jos joku tässä maailmassa on ihanaa, helppoa ja halpaa, se on lukeminen. Tätä iloa olen saanut harrastaa kaiken muun arjen keskellä sen verran, että lukusaldoni tälle päivälle on 72.

Milja Kauniston Luxus kertoo aatelisrouvasta, joka on todella onnettomassa tilanteessa. Mies on mestattu ja omaisuus on tuhottu tai viety pois. Marie-Constance de Boucard on yksin ja turvaton, mutta ei vielä ainakaan tässä lukemiseni kohdassa ymmärrä lopullista menetystään. Toinen päähenkilö on Isidore Boreal, joka on pyövelin kisälli. Marien ja Isidoren elämät ovat lähtökohdiltaan kovin kaukana toisistaan, mutta poikkeuksellinen aika, Ranska 1790, saattaa nämä kaksi saman katon alle.

Nautin Kauniston väkevästä tavasta viedä tarinaa eteenpäin. Kaunisto ei turhia sievistele. Muta likaa kengät ja helmat ja mätä haisee hajusteista huolimatta. Ote kirjasta:
"Herra Boreal, lakatkaa sanomasta madame. Se kuulostaa porttolan emännältä. Minä en voisi koskaan olla madame. Olen comtesse."
Loin pikaisen katseen yötaivaalle. "Aivan niinkuin tahdotte. Comtesse. Menemmekö?"
Hän nyökkäsi ja lähti seuraamaan minua, kun kuljin hautojen lomitse kohti pohjoispäädyn joukkohautoja, johon rikolliset ja petturit kuopattiin. Eikä hautoja ollut vaikea löytää. Piti vain seurata nenäänsä. Vaikka hautoihin viskottiin sammiokaupalla poltettua kalkkia, tuntui minulle tuttu ihmisruumiin lemu useiden kymmenien metrien päähän.

Historialliset romaanit ovat mielestäni hyvin viihdyttäviä. Ihanaa, että Luxusta riittää vielä luettavaksi. Jatkan tätä ilottelua!