lauantai 5. marraskuuta 2016

Milja Kaunisto: Luxus ja lukuhaaste 5.11.2016

"Sota vai rauha, Isidore Boreal? Tuska, kaaos, elämä? Jumala vai Saatana? Sinä voit vielä päättää."
Nyt olen nauttien lukenut Milja Kauniston Luxuksen. Kauniston teos aloittaa uuden trilogian ja sijoittuu Ranskan kuohuviin vallankumouksen vuosiin.

Luxus nappasi minut otteeseensa heti ensimmäiseltä sivulta. Pyövelin kisälli, Isidore Boreal, on periaatteen mies ja pidän hänestä todella paljon. Isidorella on paljon hyviä puolia, mutta vasta jokunen kirjailijan huolella valitsema puute tekee hänestä mielenkiintoisen. Aatelisrouva Marie-Constance de Boucard on joutunut surkeaan tilanteeseen, mutta osaa kuitenkin tarttua uusiin alkuihin ja mahdollisuuksiin. Marie muuttuu tarinan aikana paljon ja olenkin utelias näkemään Marien muuntautumiskyvyn tarinan edetessä.

Luxus on minulle rakkaustarina. Kaksi hyvin erilaista ihmistä joutuu tekemisiin keskenään ja luottamus toiseen tulee näkyväksi ennen muita tunteita. Kauniston rehevän Luxuksen voi lukea myös historiallisena fiktiivisenä kertomuksena. Markiisi de Sadesta ja bordelleista kiinnostuneillekin teos antaa paljon.

Luxus alkaa kuohunnasta ja lokakuusta 1790 päättyen täyteen rähinään syyskuussa 1792. Tyytymättömyys ja kateellisuus toisen omasta synnyttää halun tuhota. Väkijoukot vyöryvät täynnä vihaa ja katkeruutta muuttamaan maailmaa, mutta päätyvät rikkomaan paikkoja. Väkivallan roihahdettua sen hillitseminen näyttää olevan vaikeaa, koska ihmisjoukot ovat yksittäisiä ihmisiä tyhmempiä. 
Käänsin katseeni omenapuihin, jotta minun ei tarvitsisi nähdä silkkiin pukeutunutta naista edessäni. "Luksus. Se korruptoi kaiken. Se pilaa jokaisen. Rikkaan, joka kietoutuu siihen. Köyhän, joka himoitsee sitä."
Kaunisto pyörittää luksuksen käsitettä ja teemaa taitavasti teoksessaan. Luksus merkitsee kaikkea upeaa ja hienoa, joka erottaa rikkaan köyhästä. Luksus merkitsee kuitenkin myös työtä ja rahaa niille varakkaita köyhemmille, joilla on taito tehdä käsillään niitä tuotteita, joita rikkaat himoitsevat.

Nyt minua kiinnostaa todella paljon Luxuksen jatko-osa. Mikä sen nimi on? Mitä tapahtuu Isidorelle ja Marielle? Voi minua malttamatonta lukijaa!
Kierähdin selälleni ja löin itseäni. Isidore, sinä suurin ääliö kaikista.
Sinua pelätään, kavahdetaan ja pidetään miehistä arvottomimpana. Ja mitä sinä teet, kun kaunis, suloinen nainen tarttuu sinua kädestä? Sinä kammoat ja häpeät häntä, syytät alhaiseksi ja irvokkaaksi.
Sinun pitäisi nauraa, laulaa, juhlia, tanssia, Isidore Tyhmä.

Tänään luettu 206 sivua ja kuukauden ensimmäinen kirja on luettu.

Teos: Luxus
Tekijä: Milja Kaunisto
Julkaisuvuosi: 2016
Kustantaja: Gummerus

2 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

Ihana kirja Luxus. Olen lukenut kaikki Milja Kauniston kirjat :)

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Niin on!