torstai 5. marraskuuta 2015

Nadja Sumanen: Rambo (lisää aiheesta) ja lukuhaaste 5.11.2015

Pojan kasvaminen kohti miehuutta ja muiden katseet. Miten monella tavalla voi toisen litistää ja tehdä mitättömäksi? Mitä välittäminen toisesta ihmisestä oikein on? Eilen olin lukenut Nadja Sumasen Rambon noin puoleen väliin. Nyt kirja on luettu ja palaan vielä lukukokemukseeni.

Rambo on nuortenkirja parhaimmillaan, konstailematon ja helppo lähestyä. Noin kaksisataa sivua tarinaa pyörähtää käyntiin heti kirjan alussa. Rambo, päähenkilö ja kertoja, on saamassa kevättodistusta ja lähdössä kesälomalle. Välittömästi lukijalle tehdään selväksi, että Rambo ei ole ihan keskivertopoika. Takana on terapiaa ja integrointia. Rambo asemoi itsensä näin (ote kirjasta): Jos olisin voinut valita kohtaloni, olisin halunnut olla taidoiltani keskinkertainen perusjamppa, jonka nimi on Joni. Koska sitä mahdollisuutta ei minulle ollut suotu, olin päättänyt olla hyvä ihminen, joka pelastaa maapallon. Rambolla on huippuasenne itseensä, toisiin ihmisiin ja koko elämään. Tästä esimerkkinä Rambon ajatukset isäpuolikokelaan äidistä, Annikista. Ote kirjasta:
Se oli huvittavan näköistä, mutta en nauranut. En ikimaailmassa olisi nauranut Annikille, josta oli alle vuorokaudessa tullut minulle Pyhä ruoanlaittojumala, Hyvä haltijatar, Ihminen isolla I:llä. Annikin seurassa oli helppo ja hyvä olla. Se oli aikuiseksi jotenkin viaton.
Rambo tutustuu isäpuolikokelaan sukuun ja ikäiseensä Liinaan, jonka perhe on hyvin toisenlainen kuin Rambon oma pieni perhe. Rambo kohtaa monenlaista syrjintää ja ylenkatsetta. Osasyynä ylenkatseisiin on Rambon äiti ja asiat, jotka liittyvät äitiin. Rambo kuitenkin rakastaa äitiään, vaikka rakastaminen ei ole aina kovinkaan helppoa. Nadja Sumasen Rambo on paljon muutakin kuin ihmissuhteita, rakkautta ja muuta sellaista. Rambossa sattuu ja tapahtuu. Rambo rakastaa itsensä haastamista ja on kilpailuille perso.

Sumasen esikoiskirjassa eräs nuori mies viettää melkoisen kesän. Kirja sopi kaltaiselleni keskivertoihmiselle oikein mainiosti.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Tekijä: Nadja Sumanen
Teos: Rambo
Julkaisuvuosi: 2015
Kustantaja: Otava

Tänään luettu 126 sivua. Joudun vähän säätämään lukemisia ja päiviä, koska paras lukuaikani on myöhäinen ilta. En kuitenkaan halua päättää iltaani koneella notkumalla, joten vuorokauteni loppuu jossain vaiheessa iltaa, jolloin teen blogin tekstin. Siitä alkaa uusi vuorokausi, josta raportoin sitten seuraavana päivänä. Marraskuussa tähän blogiin ennättää kyllästyä jokainen, joka näitä horinoita lukee. Olen pahoillani.

1 kommentti:

MarikaOksa kirjoitti...

Lukuhaasteesi etenemistä on kiva seurata :). Olet ehtinyt lukemaan paljon, ja tämä Rambo kuulostaa kiinnostavalta. Kesätunnelmista on mukava lukea marraskuussa.