sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Caitlin Moran: Naisena olemisen taito

Luin riemuiten kesällä Caitlin Moranin kirjoittaman Näin minusta tuli tyttö -teoksen. Rakastin sen suoruutta, pöyhkeilemättömyyttä ja röyhkeyttä. Pidin siitä, että Moranin tyttökirja on selvästi fiktiota. Samalla liekillä palaen ojensin käteni heti, kun Kirjamessuilla löysin Moranin naiskirjan, Naisena olemisen taidon.

Naisena olemisen taito on ilmestynyt ennen tyttökirjaa. Se ei ole fiktiota, siinä kirjailija Moran kertoo omasta ja läheistensä naiseksi tulemisesta ja naisena olemisesta. Luvut käsittelevät rintoja, painoa, muotia, lapsien hankkimista ja vaikkapa aborttia. Tässä Moranin tapa selvittää, onko feministi. Ote kirjasta:
"Työnnä käsi housujen kauluksesta sisään.
a) Onko sinulla vagina? ja
b) Haluatko päättää, mitä sillä tehdään?
Jos vastasit myöntävästi molempiin kysymyksiin, niin onneksi olkoon! Sinä olet feministi."
Moran kertoo mielipiteitään ja kokemuksiaan virkistävästi, suorasti ja hyvällä rytmillä. Aloitin kirjan vauhdilla ja nautin jokaisesta sanasta. Jossain vaiheessa pokkaria lukemiseni hyytyi, mutta se ei johtunut kirjan huonoudesta. Tänä aamuna nykäisin kirjan loppuun. Kirja on niin topakkaa tekstiä, että suosittelen sen lukemista luku tai pari lukua kerrallaan. Kuusitoista lukua voisi riittää lukunautinnoksi muutamalle kuukaudelle tällä taktiikalla.

Kaipaan aina välillä rakkaita ystäviäni, jotka eivät asu samalla paikkakunnalla kanssani. Moranin tekstiä lukiessani tunnen olevani yhdessä uuden, mutta oudon tutun ystävän kanssa. Emme ajattele kaikesta samalla lailla, mutta voin nauttia Moranin värikkäistä mielipiteistä ja hänen voimakkaasta elämänhalustaan. Välillä nauran, välillä melkein itken. Ote kirjasta:
"Jokainen nainen, joka päättää - riemurinnoin, harkiten tyynesti, omasta vapaasta tahdostaan ja halustaan - olla hankkimatta lapsia, tekee koko naiskunnalle pitemmän päälle valtavan palveluksen. Me tarvitsemme enemmän naisia, joilla on mahdollisuus todistaa arvonsa ihmisinä, eikä heitä niinkään arvioida vain uusien ihmisten luomiskyvyn perusteella. Loppujen lopuksihan puolet kaikista meidän luomistamme uusista ihmisistä on naisia ja heidät tullaan vastaisuudessa tuomitsemaan sen perusteella, että he eivät tee uusia ihmisiä. Ja niin koko juttu pyörii aina vain eteenpäin..."
Moran jutustelee, mutta hän kertoo asioita, joita kaikkien naisten ja naiseksi kasvavien on hyvä miettiä. Kerronnan keveys on vain pintaa. Peräkkäin ovat luvut Miksi kannattaa hankkia lapsia ja Miksi ei pitä hankkia lapsia. Edellä oleva tekstikatkelma löytyy jälkimmäisestä luvusta.

Naisena olemisen taito -teos on kiinni tosimaailmassa. Näin minusta tuli tyttö on ainakin minulle lukijana fiktiota. Valitsen mielelläni fiktion aina kun on mahdollista, joten näistä kahdesta kirjasta tyttökirja on lähempänä sydäntäni. Mutta naiskirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Teos: Naisena olemisen taito (alkuteos: How To Be a Woman)
Tekijä: Caitlin Moran
Kääntäjä: Sari Luhtanen
Kustantaja: Schildts & Söderströms
Julkaisuvuosi: 2015, 2. painos (alkuperäinen 2011)

Ei kommentteja: