Kate Quinnin Metsästäjätär on yllättävän koukuttava seikkailu epätoivosta, kostosta ja henkiinjäämisen halusta. Ennen tätä romaania luin saman tekijän toisen suomeksi käännetyn teoksen, Koodinimi Alicen.
Metsästäjätär tapahtuu useassa aikatasossa. Kertojina vuorottelevat Jordan, Ian ja Nina. Teoksessa on myös kaksi muuta tekstiä, jotka selittävät omalta osaltaan tapahtumia ja teoksen aloittava prologi, jossa teoksen nimihenkilö pääsee ääneen.
Jordan McBride on nuori nainen, jonka isällä on antiikkikauppa Bostonissa. Tapahtumat alkavat Jordanin kertomina vuodesta 1946. Toinen maailmansota on ohi, ja Jordan pohtii omaa tulevaisuuttaan. Hänen intohimonsa on valokuvaus, mutta lähipiiri ei ole siitä aivan yhtä lumoutunut kuin Jordan. Isä toivoo saavansa tyttärestään seuraajan yritykselleen.
Britti Ian Graham on vuonna 1950 Saksassa etsimässä sotarikollisia yhdessä työtoverinsa Tonyn kanssa. Rahaa ja muita resursseja on niukasti, mutta Iania ajaa halu selvittää veljensä kuolemaa edeltäneet tapahtumat. Veljen kuolemaan liittyy eräs nainen, Metsästäjätär, joka on kadonnut sodan lopussa. Nainen on ollut erään SS-upseerin rakastajatar ja ilmeisen häikäilemätön tappaja.
Kolmas kertojaääni on varattu neuvostoliittolaiselle Nina Markovalle. Hänen tarinansa kerrotaan nuoruudesta alkaen. Nuori Nina elää Siperiassa hullun isänsä armoilla ja on todellisessa hengenvaarassa jo ennen sotaa ja sen konkreettisia vaaroja. Ninan tarina alkaa voimalla ja verellä.
Kolmas kertojaääni on varattu neuvostoliittolaiselle Nina Markovalle. Hänen tarinansa kerrotaan nuoruudesta alkaen. Nuori Nina elää Siperiassa hullun isänsä armoilla ja on todellisessa hengenvaarassa jo ennen sotaa ja sen konkreettisia vaaroja. Ninan tarina alkaa voimalla ja verellä.
Hän oli syntynyt järvivedestä ja hulluudesta.
Quinn taitaa historiallisen romaanin. Hän lähtee kerimään tarinaa auki eri pisteistä ja päätyy yhdistämään tarinajuonteet yhdeksi hurjaksi kertomukseksi, jossa historiallisilla tapahtumilla on suuri merkitys. Toinen maailmansota, Saksa ja natsien tuho ovat olemassa teoksen maailmassa. Se, miten ne näkyvät maailmansodan jälkeen, on kiehtovalla tavalla esitetty romaanissa. Syyllisyys, häpeä, katkeruus, pelko ja halu katsoa pois tapahtuneesta ovat teoksen tunteita, jotka tuottavat paljon voimaa tarinaan.
Metsästäjättären käänteet yllättivät minut. Kun teos sai minut koukkuunsa, en olisi voinut lopettaa kirjan lukemista. En ehkä odottanut jahdin loppuratkaisua. Sen sijaan kiinnostuin erittäin paljon Nina Markovan vaiheista ja ratkaisuista. Hän on mielestäni teoksen kiehtovin henkilö. Alun hätätilanne jatkuu Markovan kohdalla. Hän on peloton selviytyjä, mutta hinta henkiinjäämisestä on melkoinen. Ote kirjasta:
"Me olemme vain yksi hyttynen suuressa sodassa.""Yksi hyttynen hyttysparvessa", Nina oikaisi. "Ja hyttysparvi voi saada ihmisen - tai jopa hevosen - niin hulluksi tuskasta, että hän syöksyy järveen ja hukuttautuu."
Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!
Teos: Metsästäjätär
Tekijä: Kate Quinn
Suomentaja: Päivi Paju
Julkaisuvuosi: 2020
Kustantaja: Harper Collins
2 kommenttia:
Minäkin pidin tästä kirjasta, vaikka on sivumäärältään mahtiopus. Tarina piti napakasti otteessaan. Minunkin mielestä Nina oli kiehtovin hahmo. Kiva kirja!
Kiitos kommentista. Tämän kirjan katsoisin mielelläni myös elokuvana. Erityisesti Ninan näin mielessäni kirjaa lukiessani.
Lähetä kommentti